In deze rubriek worden werkwijzen gepresenteerd die burgers en bestuurders kunnen inspireren in de praktijk van plattelandsvernieuwing.

De Vereniging Kleine Dorpen Groningen heeft samen met de Groninger Archieven een cursus ontwikkeld om de totstandkoming van een dorpsarchief te bevorderen. De Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) is een belangenorganisatie met 151 aangesloten dorpen. Een belangrijke taak is het verschaffen van relevante informatie aan de leden. Omgekeerd wil de VKDG graag op de hoogte blijven van de activiteiten en perikelen in de dorpen en daarom vallen bij ons alle dorpskoeriers en keuvelaars in de bus. Bij het lezen van die dorpskrantjes valt op dat zoveel dorpen aandacht besteden aan de eigen historie, door middel van verhalen van vroeger, vergelijkende foto’s (toen en nu) en vragen als ‘wie herkent iemand op deze groepsfoto?’ Het zette mij aan het denken: wat gebeurt er met de informatie die o…