Ralph Prins (1926) kwam via Barneveld in kamp Westerbork terecht. Op 4 september 1944 werd hij naar Theresienstadt weggevoerd. Na de oorlog werd hij opgeleid aan de kunstacademies in Zürich en Den Haag. Zijn werk is veelzijdig: tekeningen en monumenten, grafisch werk en fotografie.

‘Sporen van de oorlog zijn moeilijk te zien. Ze worden overgroeid door de natuur, zoals bijvoorbeeld de plaats van een bombardement. Maar ook in de natuur zijn sporen terug te vinden van de oorlog.. Zwartgeblakerde bomen hebben aan de bovenkant alweer groen.

Wanneer een bezoeker over het kampterrein wandelt en vanuit het niets opeens de rails ziet, is het niet zo dat hij opeens geconfronteerd wordt met sporen van vroeger. Het gaat mij te ver om het Nationaal Monument een spoor in het landschap te noemen. Het is de plek waar iemand, waar ik, een monument heb gemaakt.
Van dit monument heb ik geprobeerd een portret te maken. Het monument moet een portret zijn. In dat portret zouden de mensen de verbijstering moeten zien, dat zoiets wat in Westerbork is gebeurd, mogelijk is geweest in een …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.