In de suikerbietenteelt heerst onzekerheid over de toekomst maar vooralsnog hebben bietenrijders het in deze maanden druk als altijd. Een avondje in de truck met Wim van Zanten. ‘Vijfenvijftig vrachten in vierentwintig uur kan ik halen, als alles gesmeerd loopt.’

Ruim voor de suikerbietencampagne in september weer van start ging, verschenen de eerste alarmerende berichten. Bietenboeren zouden in de toekomst onder de kostprijs moeten gaan telen. De bietenmarkt in het Noorden zou totaal instorten. Maar het is niet waarschijnlijk dat het zover komt. Tot aan Kerstmis rijden de bietenrijders in elk geval weer af en aan naar de suikerfabrieken in Groningen en Hoogkerk.
Een herfstavond in oktober. Vijf over acht ’s avonds en al stikdonker. Hoog vanuit de truckcabine van bietenrijder Wim van Zanten jr. (42) uit het Groningse Stedum had ik eerder vanavond nog een prachtig uitzicht over de Anjumer- en Lioessenserpolder, het meest noordelijke puntje van Noordoost-Friesland. Maar nu de duisternis is gevallen, zie ik door de voorruit amper meer het begin van…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden