Peter Karstkarel beschrijft de ontwikkeling van de vroegere elitaire enclave Oranjewoud met zijn landhuizen en tuinen, tot aan de recente totstandkoming van een modern museum voor twintigste-eeuwse schilderkunst in een vernieuwd parklandschap. En hij sprak met museuminitiator Thom Mercuur en landschapsarchitect Michael van Gessel.

Oranjewoud, een door veel groen omgeven dorp meteen ten westen van Heerenveen, kreeg zijn naam van de Friese Oranje Nassau’s, de directe voorouders van onze koninklijke familie. Tot in het begin van de negentiende eeuw is het een hoogst elitaire enclave geweest. Dit door de geschiedenis getekende gebied heeft onlangs een nieuwe impuls gekregen door de komst van Museum Belvédère. En het dubbele park van Oranjewoud kreeg een nieuwe derde en vierde tuin. Een gebied zwanger van cultuur bij ‘sportstad’ Heerenveen.

Paleis
Oranjewoud, het avontuur was er langzamerhand afgeraakt. Ooit liet de dochter van Frederik Hendrik, Albertina Agnes, die met de Friese stadhouder Willem Frederik trouwde, haar oog op dit gebied vallen. Haar opvolgster Henriëtte Amalia stichtte er een heus paleis met vleugel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.