Rinus van Wijck besloot na de middelbare school toch geen sportleraar te worden maar veearts. Toen hij dertig jaar geleden in Dokkum begon, telde de praktijk 600 melkveehouders. Nu zijn het er 220. Hij besteedt tegenwoordig meer tijd aan het begeleiden van de boer dan aan veterinaire ingrepen. Koeien vaak in de wei zetten en veel gras laten eten vindt hij niet zo verstandig.

Hypermodern oogt het gebouw van Dierenartsenpraktijk Dokkum en omstreken, gelegen op de uiterste punt van een bedrijventerrein aan de Hogedijken. Binnen in de ontvangsthal veel verzinkt staal. Ik wacht op Rinus van Wijck (51), die tussen twee visites door is gewaarschuwd dat ik ben gearriveerd. Tijdens het wachten in de vergaderruimte, hoor ik door de open deur het mooie zachte Fries van de receptioniste rondzingen in de hoge ruimte onder de dakspanten. ‘Sukses dermei’. Dan wordt bij een andere patiënt snel op Nederlands over geschakeld: ‘Ontlasting in een potje graag. Het liefst zo vers mogelijk!’
Rinus van Wijck komt binnen en stelt voor om onder het rijden maar verder te praten. Er is een spoedgeval. Op een boerderij aan de rand van Hogebeintum zit bij een vaars het kalf verkeerd om….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden