Ergens in het midden van de stille spiegelgracht in het Bos van Ypeij, vlak buiten Tytsjerk, begint plotseling het wateroppervlak rustig op en neer te bewegen en breiden golven zich als cirkels rondom de verstoring uit. Dit waterkunstwerk heet Het Principe van Huygens, en is van wetenschapper en kunstenaar prof. dr. Vincent Icke.

Het principe is in 1690 geformuleerd door Christiaan Huygens in zijn Traité de la Lumière, en verbeeldt hoe licht zich voortplant: elk punt op de weg van het licht gaat bewegen en veroorzaakt daardoor zelf ronde golven. ‘Ik noem ze golven wegens de overeenkomst met de golven die men in water ziet ontstaan als daar een steen in wordt gegooid’, zegt Huygens erover in de Traité. Ruim driehonderd jaar later zet Icke dit wetenschappelijke beeld om in een kunstwerk waar voorbijgangers door worden verrast en verbaasd naar blijven kijken. Voor dit werk wordt op onregelmatige tijden door een electromotor een kleine ton onder het wateroppervlak van de spiegelgracht op en neer bewogen, wat de ronde golven doet ontstaan en aanschouwelijk maakt hoe Huygens zich het principe voorstelde.
In zijn kamer…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden