Peter Karstkarel registreerde in Friesland tot nu toe ruim driehonderd bouwprojecten die hij betitelt als Delfts Rood. Een ode aan dit naoorlogse traditionalisme.

Ze doen zo aardig mee, zo vlak bij de oude bebouwingskernen. Vooral in de kleinere dorpen zijn ze effectief: de meestal van rode baksteen gebouwde en met oranjerode pannen gedekte woningen, die in het Noorden vooral tussen 1947 en 1952 zijn gebouwd. Gemakshalve noem ik deze bebouwing Delfts Rood, een aanduiding die de traditionalistische stijl van de zogeheten Delftse School en de dominante kleur van de gebouwde resultaten combineert. Een flink deel ervan dreigt in Friesland helaas verloren te gaan.
Delfts Blauw hoort met molens en klompen bij onze nationale identiteit, zeggen ze. De toeristenindustrie onderhoudt dat beeld zorgvuldig. Hoewel er goede klompen zijn en prachtige molens, om maar te zwijgen van kwalitatief Delfts Blauw, loop ik er niet warm voor. Delfts Rood hoort evenzeer b…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden