Een land zonder boeren, op Noorderbreedte geen landbouw meer: ik meende zeker te weten dat Bordewijk zo’n nachtmerrie al eens beschreven had, en wel in Blokken.

Een land zonder boeren, op Noorderbreedte geen landbouw meer: ik meende zeker te weten dat Bordewijk zo’n nachtmerrie al eens beschreven had, en wel in Blokken.

Het was anders. Weliswaar ontbreekt in die novelle, waarin Bordewijk de contouren van een totalitaire samenleving schetst, elke vorm van agrarisch leven op het land, maar dat kwam omdat de Staat iedereen had gedwongen in de stad te wonen. Het platteland was leeg en diende enkel tot recreatie op de rustdagen, wanneer de bevolking in gesloten colonnes de stad uitging. ‘Om de vierkante stad was een vlakte van bos en weiland, licht heuvelig. De ontspanningsgordel nam de gehele bevolking gemakkelijk op. Sommige troepen bleven marcheren, urenlang, andere oefenden zich op de weiden in allerlei vormen van sport.’

Ontspanningsgordel
De…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden