Ooit was de landbouw een vanzelfsprekend onderdeel van de Nederlandse cultuur. Die tijd is voorbij. Nederlandse boeren maken deel uit van de wereldwijde economie. Dit komt tot uiting in schaalvergroting en snelle technologische vernieuwing.

Jan Hartholt werkt bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de sociale en culturele aspecten van beleid. Sjoerd Wagenaar is theatermaker, artistiek leider van de PeerGroup en bouwer van het strokasteel in Veenhuizen. Beiden houden zich bezig met de verhouding tussen landbouw en cultuur. Een dubbelinterview over ontworteling en verankering.

Hartholt: ‘De tijd dat iedereen wel iemand in de familie had die op de boerderij werkte, ligt voorgoed achter ons. Toen ik jong was woonde ik in Drenthe. Toen had elk dorp nog een eigen melkfabriek. De schaalvergroting is veelomvattend geweest en enorm snel gegaan.
Onze landbouw is gericht op zaadveredeling en de razendsnelle ontwikkeling van nieuwe productiesystemen. De markt bepaalt veel en de landbouw zoekt de mogelijkheden….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden