Bezoek aan een overzichtstentoonstelling in Wirdum met beelden uit 35 jaar kunstenaarschap.

Vijfendertig jaar hakt hij in steen, stapelt hij steen, last hij staal en hanteert hij de verfkwast. Niet allemaal tegelijk – het werk van beeldhouwer Gjalt Blaauw (1945) heeft zich sterk ontwikkeld. Het begint met kleine bronzen beeldjes. Daarna zijn het grove brokken steen, alleen of in combinatie met gevonden ‘rommel’. Later reusachtige beelden van cortènstaal of plaatstaal bedekt met een felle kleur, waarbij steen alleen nog maar lijkt te fungeren als steun voor de balans. En zijn laatste werk is een dansende, lichtvoetige constructie van opengewerkt cortènstaal.
Spelen met evenwicht is Blaauws handelsmerk geworden. Deze zomer, en in oktober, stonden zo’n vijftig beelden naar elkaar te lonken tijdens een overzichtstentoonstelling bij de borg Rusthoven in Wirdum, op initiatief van de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.