Coelingh beheert een van de zes kuddes Drentse heideschapen van in totaal 3200 schapen die samen meer dan 3000 hectare hei in de provincie begrazen. Dorus Liefting (57) uit Wateren is actief als vrijwilliger in een snoeiploeg van Landschapsbeheer Drenthe, geeft cursussen en heeft op zijn grond in totaal 170 fruitbomen staan.

Op een paar honderd meter van de verharde weg, voert een zandpad naar de schaapskooi van herder Johan Coelingh (35) in het Drentse Lhee. Zijn 430 Drentse heideschapen staan er op een weilandje, voor ze vanavond de kooi ingaan. Opvallend zijn de rijke kleurschakeringen van de frêle dieren en de variatie in hoornvormen. Ze zijn beige, grijs, maar ook donkerbruin, soms zwart of bont. ‘De voskleur komt het meeste voor’, legt Coelingh uit. ‘Je hebt lichtvossen, donkervossen en rode vossen. De smodde heeft veel sproeten, maar je hebt ook bonte schapen, dieren met een wit snoetje, die ik meelsnuitjes noem, en schapen met dassenkoppen.’
Het Drentse heideschaap behoort tot het oudste en kleinste schapenras van ons land. Kenmerken zijn het smalle postuur, de ranke, maar stevige pootjes (Coelingh …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.