‘Agroparken’, ‘cowmunity’, ‘buurderij’, ‘nieuwe dorpen’, ‘zonneterp’; zomaar een paar termen die opduiken als het gaat om de toekomst van boeren en tuinders in Nederland. Daarachter schuilen ideeën uit alle hoeken van de maatschappij die worden uitgewerkt bij het InnovatieNetwerk in Utrecht.

Dr. Ger Vos, gezeteld in een kantoor met een twintigtal (staf-)medewerkers boven Hoog Catharijne in Utrecht, legt uit wat de kracht is van het InnovatieNetwerk waarvan hij directeur is: ‘Vroeger had je de NRLO, de Nationale Raad voor Landbouwkundig Onderzoek, onderdeel van het Ministerie van LNV. Een zogenoemde sectorraad, die wel prachtige rapporten schreef, maar er gebeurde weinig mee. Hardnekkige vraagstukken bleken op die manier niet oplosbaar; die eisen een fundamenteel andere kijk op de zaken. Mensen die zich hiermee bezighouden, moeten ruimte hebben om ideeën tot wasdom te laten komen. Daarom werd besloten tot de oprichting van het InnovatieNetwerk, dat losstaat van het Ministerie van LNV, waarmee het werk uit de politieke sfeer is gehaald. Het is een denktank van mensen uit het …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.