De landbouwsector is volop in beweging. Wie boer wil blijven moet vernieuwen. Ook in Noord-Nederland.

Die ‘nieuwe’ boeren zullen het op eigen kracht moeten doen; ze zullen als creatieve ondernemers moeten durven investeren in nieuwe mogelijkheden, waarbij schaalvergroting niet voor iedereen de beste oplossing is. Wat een goede keus is in de ene regio, blijkt ergens anders niet te werken. Boeren in de Veenkoloniën of het Oldambt is wezenlijk anders dan in Friesland of in kleinschalige gebieden met veel natuurgronden op het Drentse zand. Iedere boer die dat wil blijven of die kansen wil creëren voor een opvolger, zal een toekomststrategie moeten kiezen die past bij de eigen specifieke situatie.

Regisseur van de crematie
Even buiten het Friese Easterwierrum tegenover een tussen de weilanden liggende begraafplaats met in het midden een fraaie kerktoren woont Sijmen Schoustra. Naast het wer…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden