De jeneverbes is niet alleen bepalend voor het Drentse landschap, maar hoort ook bij het culturele erfgoed van Drenthe.

De jeneverbes is niet alleen bepalend voor het Drentse landschap, maar hoort ook bij het culturele erfgoed van Drenthe. Deze karakteristieke struik komt sinds mensenheugenis in de provincie voor en is volgens volksverhalen de schuilplaats voor de witte wieven. De takken en bessen van de jeneverbes werden vroeger voor veel doeleinden gebruikt. Sinds de struik een beschermde status heeft, is dit voorbij. Maar ondanks deze bescherming gaat het niet goed met de jeneverbes. Om hier iets tegen te doen, is een jeneverbesgilde opgericht.
Het begon in 2004 met het rapport Jeneverbes in de verdrukking van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra. Het rapport bevatte alarmerende gegevens over de vitaliteit van de jeneverbes. De struik zou uit Nederland verdwijnen als er niet snel werd ingegrepen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.