Speciale inburgeringcursussen voor nieuwkomers op het platteland? CDA-Tweede Kamerlid Jan Mastwijk uit Hoogeveen ziet er weinig heil in.

Af en toe wat stank, lawaai of stof: het hoort erbij op het platteland. Boeren of recreatieondernemers kunnen anders hun bedrijf niet uitoefenen. Hun positie staat door schaalvergroting, regelgeving en toenemende bebouwing toch al onder druk. Bezwaren van nieuwkomers, die dit soort ‘overlast’ niet gewend zijn, worden door plattelanders dan ook vaak als onredelijk ervaren.
Jan Mastwijk (56) uit Hoogeveen, voormalig statenlid en sedert 2002 Tweede Kamerlid voor het CDA, kan zich deze opstelling van de oorspronkelijke bevolking en kleine bedrijven op het platteland goed voorstellen. Nieuwe bewoners, ‘rijke’ ex-stedelingen al helemaal, dienen zich vooraf te realiseren dat wonen in the countryside soms ook ‘lasten’ met zich meebrengt. Het CDA maakt zich al enkele jaren druk over het feit dat…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden