Het verdwenen eiland Bosch spreekt tot de verbeelding van een internationaal gezelschap van onderzoekers.

‘We weten een heleboel nog niet’, zegt de Groningse historicus Albert Buursma. Zijn collega Hidde Feenstra is het met hem eens. ‘Er is nog veel te doen.’
Het gesprek gaat over Bosch, een bewoonde waddenplaat die in 1570 kopje-onder ging in de Allerheiligenvloed. Het eilandje spreekt tot de verbeelding, zoals alle verdwenen eilanden. Het is dan ook zaak je verbeelding erop los te laten, meent Buursma. Haast achteloos laat hij het woord ‘Atlantis’ vallen. ‘Hoe maken we iets van niets? Speculatie volgt op speculatie. Voorlopig is dit een leuk tijdverdrijf voor historici.’
Toch vond er op 23 juni een heus congres plaats over het wetenschappelijk onderzoek naar Bosch en Buise, een Duits eilandje dat eveneens in de golven is verdwenen. Onder de naam Verdronken geschiedenis kwamen Duitse en Ne…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.