Als afstudeerwerk in de richting architectuur aan de TU Delft maakte Sjoerd Bosch een ontwerp voor het Hedendaagse Ommelanderhuis aan het Reitdiep, een plek waar stad, platteland en landschap elkaar treffen.

Scholieren trappen op elektrische fietsen en dorpelingen zoeven de provinciewegen af. Mensen volgen hun gps en luisteren met ruisonderdrukking naar hun muziek. Geïsoleerd raast het landschap voorbij. Eenmaal gearriveerd op bestemming, staat de hedendaagse plattelandsarchitectuur maar amper in contact met het landschap. De logge, groengeverfde schuren passen niet in de omgeving. Die architectuur lijkt de verloren binding met het landschap te versterken. We verliezen de zintuiglijke binding met het landschap, terwijl dat landschap juist onze aandacht eist. 

Het gesprek over het Groninger landschap wordt gevoerd in ambtelijke taal. Rapporten worden vol geschreven en procedures worden opgetuigd. De aardbevingsproblematiek is daarbij het sprekende voorbeeld. Burgers en ove…