Het is jammer dat de belangstelling voor het ‘veldwerk’ en de visie van de nieuwe generatie fotografen vaak beperkt blijft tot een kleine, zij het wel invloedrijke kring van kunstliefhebbers tot planologen.

Na het lezen van het script voor de film die voor het spectaculaire Nederlandse paviljoen van de Wereldtentoonstelling van 2000 in Hannover zou worden gemaakt, was het advies snel geformuleerd: een nieuwe film is overbodig. Het nieuwe script zou namelijk een film opleveren die als twee druppels water lijkt op alle eerdere Nederlandse Wereldtentoonstellingfilms. Je zou beter al die voorgaande films achter elkaar kunnen monteren. Het effect daarvan zou verpletterend zijn. Vooral bij de Nederlandse kijkers zou de herhaling hard aankomen. We blijken onafhankelijk van tijdperk, regisseur of budget steeds ongeveer dezelfde film te hebben ingezonden. Vaste ingrediënten in een wisselende volgorde geserveerd: strijd tegen het water, tulpen, Amsterdamse grachtengordel, Rotterdamse haven, tolerant…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.