Landschap en nieuws. Ze kunnen het zelden goed met elkaar vinden in de fotografie. Gaat het om het nieuws dan krult het landschap zich er maar een beetje omheen als een onbeholpen behangetje.

Landschap en nieuws. Ze kunnen het zelden goed met elkaar vinden in de fotografie.
Gaat het om het nieuws dan krult het landschap zich er maar een beetje omheen als een onbeholpen behangetje. Let u niet op mij, zegt het landschap. Dat daar is het nieuws. Ik kan er ook niks aan doen. Ik was toevallig in de buurt en kan nu eenmaal niet zomaar aan de kant.
En heet een foto landschap dan is het nieuws weer in geen velden of wegen te bekennen. Want waar moet je kijken? Die huisjes daar in de verte, de bomen, het slootje, de boer op zijn trekker? Of toch die lantaarnpaal, zandbult of nieuwbouwgevels? Nieuws, waar dan?
Gelukkig is er een onderschrift of artikeltje. Die leggen het haarfijn uit, dat het niet gaat om boer of sloot maar om huis. Of om zandbult. En dan kun je als foto nog zo opvall…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden