Friesland telt nog negentien beroepspalingvissers. Op pad met Kees Visser, een palingvisser uit Joure.

In de zomer van 2006 ga ik mee met Kees Visser, een palingvisser uit Joure. We spreken om 4.30 uur af bij de rotonde in Joure. Samen rijden wij naar zijn stek in Lemmer en ruim voordat het 5.30 uur is en de zon opgaat varen wij weg en worden de eerste fuiken geleegd.
Het is nog fris maar het belooft een mooie dag te worden. Al snel zijn de handelingen mij vertrouwd: aanvaren op de fuik, de stok met het net optrekken, het net openen, de vis in de bun, het net schoonspuiten met de hoge drukspuit, het net weer aan de stok en de stok weer in het water.
Onder het varen vertelt Kees Visser dat de situatie in Friesland voor de palingvissers verbeterd is.
De zogeheten gemene weidevisserij is sinds de jaren zeventig verleden tijd en daarmee ook de onderlinge strijd die de palingvissers voerden o…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden