Laaxum staat bekend als ‘het kleinste vissersdorpje van Europa’. In 1925 startte de bouw van de visafslag en rokerij, ook wel ‘de Hang’ genoemd.

Laaxum staat bekend als ‘het kleinste vissersdorpje van Europa’. Het ligt even voorbij de bossen van het Friese Gaasterland, genesteld tegen de oude Zuiderzeedijk tussen Lemmer en Stavoren. Bij helder weer kun je Urk aan de overkant zien liggen.
Al in veertiende-eeuwse bronnen wordt Laaxum genoemd. De bloeiperiode van het plaatsje lag echter in het begin van de twintigste eeuw. Er woonden toen ongeveer honderd mensen in zestien huizen en twee boerderijen. In 1912 werd een haventje aangelegd, waar op hoogtijdagen wel twintig Staverse Jollen lagen. Met deze kleine platbodems viste men voornamelijk op haring en ansjovis. De ansjovis werd gezouten, de haring gerookt. In 1925 volgde de bouw van de visafslag en rokerij, ook wel ‘de Hang’ genoemd.

Telefoon
Yke de Vries, op negentigjarige leef…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.