Ik heb het wel eens vaker gezegd: het ‘noordelijk gevoel’ begint op Vlieland.

Ik zie wel allerlei gele bloempjes in het Vlielandse duinzand, maar het gevlekt zonneroosje is er niet bij. Op bepaalde momenten, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar zeldzame planten, is het toch een handicap dat je geen geschoold botanicus bent. Fietsers, die mij op het schelpenpad passeren, denken dat ik iets verloren heb. Waarschijnlijk hebben zij het berichtje in de krant gemist dat het verloren gewaande zonneroosje op Vlieland weer ontdekt is. ‘Vlieland is nu nog de enige plek waar dit plantje voorkomt’, stond er op de natuurpagina van Trouw. ‘Vooral op de waddeneilanden kwamen grote populaties voor. De gele bloemen met zwarte vlekjes zijn alleen bij mooi weer voor het middaguur te vinden; ’s middags vallen de bloemen uit.’
Het is nu begin van de middag en bewolkt. Misschien is d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.