Diverse organisaties wachten met spanning af of hun projectvoorstellen in de prijzen gaan vallen.

De Engelsmanplaat. Een zandbank met onbegroeide duintjes tussen Ameland en Schiermonnikoog, mogelijk vernoemd naar een schelpenvisser van die naam die er begin achttiende eeuw met zijn schip strandde. Bij hoog water nog geen vierkante kilometer groot en tot een kwart eeuw geleden een belangrijk broedgebied voor vogels. Bij laag water vrij toegankelijk voor wadlopers en een favoriete wandelplek voor opvarenden van jachten en platbodems.
José Joordens, marien bioloog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, luidde deze zomer de noodklok over Engelsmanplaat. Een recente studie heeft volgens haar uitgewezen dat de zandplaat erodeert. Wat vreemd is, aldus de onderzoekster, want op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten zou je er juist aangroei verwachten. Joordens heeft er geen eens…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden