Luink van der Laan is akkerbouwer in Exloërveen en voorzitter van de Stichting ‘Boeren met Uitzicht’ waarin een tiental veenkoloniale boeren samenwerkt. Ze willen laten zien dat grootschalige akkerbouwproductie en natuur prima samen kunnen gaan.

Boeren met uitzicht. Dat kan op het bedrijf van Luink van der Laan heel letterlijk worden genomen. Vanuit de keuken van zijn woning kan kilometers ver over het weidse boerenland worden gekeken. Van der Laan boert op een familiebedrijf. Zijn grootvader en vader bewerkten het land voordat hij de boerderij overnam. ‘Het is een akkerbouwbedrijf van zo’n 150 hectare,’ vertelt Van der Laan. ‘Ik zit vanaf 1975 op het bedrijf. In 1993 ben ik om gezondheidsredenen van een veebedrijf omgeschakeld naar akkerbouw. We verbouwen aardappelen, bieten en graan.’ Het project ‘Boeren met Uitzicht’ startte in 2003. De Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL), een organisatie voor particulier en agrarisch natuurbeheer, benaderde een aantal boeren met de vraag te participeren in een natuurproject. …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.