De bibliobus rijdt er niet meer. Maar in de Friese gemeente Wûnseradiel kunnen kinderen en volwassenen toch boeken lenen. Als alternatief werden er uitleenpunten opgezet in scholen in twaalf dorpen.

‘Hij is te klein’. ‘Een topbibliotheek.’ Haast voor iedereen is er een boek. Leerlingen van christelijke basisschool ‘De Paedwizer’ in het Friese Parrega (500 inwoners) zijn enthousiast over de kleine bibliotheek in hun school. Vijfennegentig procent van de kinderen is lid van de Openbare Bibliotheek. In de gemeenschappelijke ruimte in school is een speciale hoek ingericht voor de ‘lytse bieb’. Er liggen tijdschriften op de schappen en er zijn in totaal 1200 boeken te leen. Eens in de week is de bibliotheek voor de dorpelingen twee uur open. Kinderen kunnen er ook onder schooltijd terecht, vertelt directeur Ellen van Albada van de Bibliotheken Súdwest Fryslân. ‘Het is tegelijkertijd ook een servicepunt. Als volwassenen via internet bijvoorbeeld een boek bestellen, kunnen ze dat hier afh…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.