‘Ik had meer aardigheid aan machines dan aan de boerderij.’

’s Zomers al om half vier in de ochtend denderen in het donker reusachtige machines met zwaailicht door de slapende dorpen. Gaan ze ergens naartoe of komen ze juist thuis? Lastig te bepalen. Wat je wel kunt concluderen uit die nachtelijke ritten, is dat het onmogelijk eigen boerenmachines kunnen zijn. Waarom zouden ze anders voortdurend onderweg zijn?
Lang voordat het begrip ‘outsourcen’ in zwang kwam, begreep de agrarische ondernemer dat het veel voordeliger was om niet langer zelf eigenaar van landbouwmachines te zijn. Een deel van het jaar staan die toch ongebruikt in de schuur. Het loonbedrijf deed zijn intree, niet zelden geleid door boerenzonen die wel eens wat anders wilden dan het bedrijf van pa overnemen. In het Noorden zijn nu bijna zeshonderd van die bedrijven.
‘Ik had inderd…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden