Minister Plasterk van OCW maakte in oktober 2007 een lijst bekend met honderd nieuwe monumenten uit de wederopbouwperiode. De Bond Heemschut liet kort daarna weten een alternatieve lijst op te stellen. Met name het Oosten en het Noorden komen er bekaaid vanaf, vond de bond.

Minister Plasterk van OCW maakte in oktober 2007 een lijst bekend met honderd nieuwe monumenten uit de wederopbouwperiode. De Bond Heemschut liet kort daarna weten een alternatieve lijst op te stellen. Met name het Oosten en het Noorden komen er bekaaid vanaf, vond de bond.

De lijst van Plasterk telt in totaal acht monumenten in het Noorden, waarvan vier in Groningen, twee in Friesland en twee in Drenthe. Welke naoorlogse objecten ontbreken volgens de bond? Heemschut-directeur Karel Loeff noemt onder meer het Pier Pander Museum in Leeuwarden, de Sionskerk in Heerenveen, Villa Eibertsnest in Hardegarijp, de Groninger Buitenschool in Glimmen en kleuterschool De Oranjelier in Groningen.

Heemschut biedt dit voorjaar de minister een pamflet aan met daarin de alternatieve lijst en enkele aa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden