Minstens honderd Friese kerken verliezen de komende tien jaar hun functie. Vooral gereformeerde godshuizen staan straks leeg. Peter Karstkarel ontdekte dit tijdens het inventariseren van ongebruikte panden met een cultuurhistorische waarde.

Als er niet snel een masterplan komt voor het behoud van Friese kerken, is over tien jaar een rampenplan nodig. Want binnen dat tijdsbestek verliezen minstens honderd van de ongeveer vijfhonderd godshuizen in de meest kerkdichte regio ter wereld hun functie.
De waarschuwing komt van Peter Karstkarel, kunst-historicus en publicist te Leeuwarden. Een paar jaar geleden bracht hij alle Friese dorpen in beeld met het kloeke boek 419xFriesland. Van Slijkenburg tot Moddergat. Vervolgens reisde hij alle middeleeuwse kerken af in Friesland, Groningen, Drenthe en Oostfriesland. Hij fotografeerde en beschreef ze in het onlangs verschenen standaardwerk Alle Middeleeuwse kerken. Van Harlingen tot Wilhelmshaven (zie de rubriek Boeken in dit nummer, red.). Het verhaal dat hij nu – voor het eerst – in…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden