Na een periode van dierziektes en economische malaise herstelt de agrarische sector zich over de hele linie. In het overheidsbeleid zijn vernieuwing en verduurzaming de toverwoorden. Gerda Verburg, minister van LNV, zegt dit in gesprek met Noorderbreedte.

Wat typeert volgens Gerda Verburg de huidige Nederlandse agrarische sector? Dat de agrariërs voortdurend zoeken naar productverbetering en verduurzaming. Neem het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf in ’s-Gravendeel waar de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begin februari op bezoek was. Ze zag daar vakmanschap en passie. Het betreffende boerenechtpaar had zelf een apparaat uitgevonden om de bodemschimmel phytophtera in aardappelen te bestrijden.
Twee weken daarvoor bezocht de minister in Noord-Nederland proefboerderij Kollumerwaard bij Munnikezijl. Ook daar aandacht voor innovatie en voor de aardappel, voor de ‘opwaardering’ van dit akkerbouwproduct zelfs. ‘Mensen die aan het begin van het jaar willen afvallen, doen er goed aan de aardappel een grote plaats in het men…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden