Waar moet het toch heen met Drenthe? Achter een ogenschijnlijk opgewekte campagne om alle Drenten te laten meedenken over ‘het gezicht’ van de provincie, gaat duidelijk diepe vertwijfeling schuil.

Waar moet het toch heen met Drenthe? Achter een ogenschijnlijk opgewekte campagne om alle Drenten te laten meedenken over ‘het gezicht’ van de provincie, gaat duidelijk diepe vertwijfeling schuil. Maar als het goed is, komt aan deze identiteitscrisis in mei een eind. Dan kiezen Gedeputeerde Staten uit alle geschetste gezichten één typering, als leidraad voor een nieuw omgevingsbeleid. Wordt het – ik verzin maar iets – ‘Drenthe: authentiek en toch dynamisch’? ‘Drenthe: smeltkroes voor grijs goud’? ‘Drenthe: een kei van een provincie’? Of toch nog verrassend: ‘Drenthe dopt z’n eigen (bruine) bonen’? Dan maar zelfbestuur, nu er geen Zuiderzeelijn komt!
Kortgeleden kwam mij de huis-aan-huis-verspreide oproep onder ogen, waarin Drenten kregen uitgelegd ‘hoe we komen tot hét gezicht van Drent…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.