In De Strubben/Kniphorstbosch krijgen cultuurhistorische waarden voorrang boven natuurdoelen. Het draait om de beleving en de beeldkwaliteit van die waarden, in het deze maand gepresenteerde plan van aanpak voor dit archeologisch reservaat.

‘Randstad van de Prehistorie’ of ‘het Pompei van Drenthe’: zo noemen kenners De Strubben/Kniphorstbosch omdat dit tussen Schipborg, Anloo en Annen gelegen gebied bezaaid is met archeologische monumenten. De hunebedden, grafheuvels, karrensporen en urnenvelden stammen uit verschillende perioden en hebben onderlinge relaties, waarvan deskundigen het belang steeds meer onderkennen. Daarom is De Strubben/Kniphorstbosch (295 hectare) in 2000 in zijn geheel één groot archeologisch reservaat geworden.
Er vallen ook recentere cultuurhistorische waarden in het gebied te vinden, zoals strubben (grillig of kringvormig gegroeide eiken), markegrenzen, restanten van landgoed Kniphorst, bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog en sporen van gebruik door Nederlandse militairen. Tot 2006 gebruikte Defens…

Trefwoorden