Het is ook altijd wat met het platteland en de boeren. Nog maar een paar jaar geleden leek alles zo duidelijk. Menigeen zag, met vrees of verlangen, al voor zich hoe we enorme arealen cultuurland prijs- dan wel teruggaven aan de natuur.

Het is ook altijd wat met het platteland en de boeren. Nog maar een paar jaar geleden leek alles zo duidelijk: doordat de Europese landbouwprotectie wegviel, had bulkproductie in Nederland geen schijn van kans meer. Boeren werd op den duur een kwestie van specialistische productie voor kleine, veeleisende niches (zoals de farmaceutische industrie). En vooral van direct op de behoeften van de niet-agrarische bevolking van stad en land inspelende agrarische en semi-agrarische activiteiten: streekproducten, recreatie, natuur- en waterproductie, zorg, dierverzorging, groenbeheer en noem maar op. Het was nog maar de vraag of alle Nederlandse landbouwgrond daarmee op termijn wél rendabel viel te exploiteren. Menigeen zag, met vrees of verlangen, al voor zich hoe we enorme arealen cultuurland …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.