We zijn getuige van de laatste performance van beeldhouwer en schilder Jan Steen (70). De performance vormt het afsluitende shot van een documentaire van de onlangs met de ‘eerste Persprijs van Groningen’ gelauwerde stichting Beeldlijn.

Als in een uitgestrekte witte woestijn, trillend in het felle zonlicht, loopt op de bodem van de krater een met witte klei ingesmeerde en in een witte vogeltooi gehulde man. Zijn kop lijkt op die van een vogel. Van een ietwat enge vogel zelfs. Is hij een teken des doods?
Ingespannen kijkt en luistert het handjevol filmende, fotograferende en schrijvende toeschouwers dat zich op een zonnige en heldere zondagmiddag in mei heeft verzameld tussen de zandlaantjes Bont Zandoogje en Oranje Zandoogje. De immense zandwinning nabij het gehucht Sellingebeetse in het uiterste zuidoostelijke puntje van de provincie Groningen, vormt het decor voor een prachtige surrealistische uitbeelding.
Opeens is een zware vleugelslag hoorbaar. Daar is hij, de ‘ingehuurde’ Amerikaanse zeearend, een kolossaal beest…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden