Noorderbreedte peilde of Groningen en Noord-Duitsland zich meer op elkaar richten. Het tweetalige antwoord is ja. We spraken hierover met onder anderen Jacques Wallage, Gerd Swandner, Jouke van Dijk en Hans Haerkens.

De firma afficheert zich ‘met bovenste beste groet’ als het ‘hoogste adres in Nederland’ voor kantoor- en bedrijfsmeubelen. Terecht waarschijnlijk. Want noordelijker dan in Roodeschool kun je met zo’n type bedrijf inclusief showroom haast niet gevestigd zijn. Toch is deze ‘verweglocatie’ volgens directeur Johan Paapst geen probleem. Paapst BV levert al 37 jaar door heel Nederland aan bedrijven én particulieren. Afstand geen probleem. Wat niet wil zeggen dat Johan en broer Siebrand niet zoeken naar nieuwe markten. In Duitsland bijvoorbeeld. Naar het buurland is het vanuit Noordoost-Groningen ‘slechts een halfuur rijden’. De gebroeders Paapst doen desondanks nog weinig zaken over de grens. Hoe dat komt? Johan blijft het antwoord schuldig. Van een hoge drempel is geen sprake. Evenmin heeft…

Trefwoorden