Terwijl de ‘Stichting 100 jaar Sicco Mansholt’ nog hard werkt aan de herdenking van Mansholts geboortedag op 13 september 2008, frist Noorderbreedte het collectieve geheugen vast wat op.

Vanuit welke idealen voerde Sicco Mansholt zijn landbouwbeleid? Hoe zien we die terug in het hedendaagse Noord-Nederlandse landschap? Terwijl de ‘Stichting 100 jaar Sicco Mansholt’ nog hard werkt aan de herdenking van Mansholts geboortedag op 13 september 2008, frist Noorderbreedte het collectieve geheugen vast wat op. Een gesprek met Hendrik Oosterveld, directeur regio Noord van het ministerie van LNV, en Dirk Strijker, bekleder van de Mansholtleerstoel voor plattelandsontwikkeling aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RuG.
‘Mansholt streefde naar een zo hoog mogelijke productie tegen lage kosten én een redelijk bestaan voor boeren en landarbeiders’, zegt Hendrik Oosterveld. ‘Als de eerste naoorlogse minister van Landbouw en Voedselvoorziening (1945-1958) was hij een groot…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden