De Waddenvereniging, toch niet de minst betrokken partij, klaagt dat slechts een derde van het geld uit het Waddenfonds ten goede komt aan de natuur.

Het Waddenfonds, bekostigd uit de aardgasbaten, heeft de komende 20 jaar 800 miljoen euro in kas voor investeringen in de ecologische en economische kwaliteit van het Waddengebied. De uitslag van de eerste subsidieronde is bekend. Minister Cramer (Milieu) honoreerde eind april op aanraden van de Adviescommissie Waddenfonds 19 projecten ad 40,5 miljoen euro. Van de ruim honderd ingediende projecten werden 67 aanvragen ontvankelijk verklaard. Iedereen tevreden met dit resultaat? Allerminst.
De Waddenvereniging, toch niet de minst betrokken partij, klaagt dat slechts een derde van het geld ten goede komt aan de natuur. Haar conclusie: ‘De Waddenzee zelf komt er bekaaid van af.’ De organisatie diende zelfstandig vijf projecten in. Zonder succes. Herman Verweij van de vereniging vermoedt van…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.