Interview met Eric van der Bilt over natuurbeheer door Het Drentse Landschap.

Het is even kringelen naast de Drentse Hoofdvaart om bij de toegang van het Smilder Oosterveld te komen. Eric van der Bilt wil tonen wat een prachtige natuur er kan ontstaan zonder vooropgezet plan. De tv-toren is al dichtbij als we een weggetje inslaan dat sinds 1970 doodloopt tegen de snelweg Drachten/Emmen. Het natuurgebied ligt ingeklemd tussen de Drentse Hoofdvaart, de Beilervaart en het Oranjekanaal. Het wordt doorsneden door de A31 en is gehavend door een 23 meter diep zandgat.
Van der Bilt parkeert zijn oude Volkswagen in de berm met de vanzelfsprekendheid van een eigenaar. In 1972 kocht Het Drentse Landschap zijn eerste percelen hier; een heideveld dat gespaard bleef na het politieke besluit uit 1961 om met ontginnen te stoppen.
Een paadje tussen de aardappelvelden brengt ons n…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.