21 gemeenten in het Noorden krijgen volgens de prognoses al voor 2025 te maken met een afnemende bevolking en een afnemend aantal huishoudens. Noorderbreedte-redacteur Tialda Haartsen dook in rapporten en visies, en sprak met betrokken beleidsmakers.

Ellende. Bevolkingsdaling, terugloop van het aantal huishoudens of krimp wordt daarmee vaak geassocieerd. Angstbeelden doemen op van dichtgetimmerde, verpauperende huizen en verdwijnende voorzieningen, waardoor uiteindelijk spookdorpen overblijven. Menig bestuurder reageert in eerste instantie dan ook ontkennend: wij hebben geen krimp. Een ander verhaal vertellen bijgevoegde kaarten van de prognose voor de ontwikkeling van het aantal inwoners en het aantal huishoudens per gemeente in Noord-Nederland voor de periode 2005-2025. Hoewel krimp landelijk gezien rond 2030 serieus zal optreden, krijgen 21 gemeenten in het Noorden volgens de prognoses al vóór 2025 te maken met zowel afnemende bevolking als een afnemend aantal huishoudens. Van deze gemeenten liggen de meeste in de provincies Dren…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.