‘Een luchtbel: visieloos en onsamenhangend’. De werkgevers van VNO-NCW Noord waren zacht uitgedrukt niet blij met de ‘rommelige’ verdeling van de eerste 40,5 miljoen euro aan subsidies uit het Waddenfonds. Te veel aandacht voor de natuur. Te veel geld naar overheden.
In totaal kregen 19 van de 106 ingediende projecten geld toegewezen. Wie wil, kan dit najaar weer subsidie aanvragen. Voor deze tweede tender is 31,5 miljoen euro beschikbaar. Dat gaat zo nog achttien jaar door totdat de bodem van het fonds (circa 800 miljoen) is bereikt. Als noviteit vindt de Europese Unie het dit keer goed dat ook kleinere landbouw- en visserijprojecten subsidie krijgen.
Nu wij nog, redeneren de noordelijke werkgevers. Want zie wat het bedrijfsleven aan het Waddengebied kan bijdragen met duurzame en innovatieve projecten. Op het gebied van energie bijvoorbeeld. Eén probleem: Brussel beschouwt steun aan commerciële ondernemingen als concurrentievervalsing. Dat varkentje moet Den Haag wassen; liefst vóór of tijdens de tweede ronde, meent VNO-NCW Noord.
Dat kan de organisatie vergeten. Brussel kent geen formeel verzoek om het midden- en kleinbedrijf te laten profiteren van het Waddenfonds. En het coördinerende departement van VROM laat weten dat het nog slechts in ‘standaard ambtelijk overleg’ met de EU communiceert. ‘Het is dus niet zo dat minister Cramer op tafel kan slaan.’
VROM verwacht dat bedrijven mogelijk pas bij de derde tender kunnen meedingen: ‘dan is het Waddenfonds mogelijk over de hele breedte geopend’. Geduld dus, werkgevers!

Trefwoorden