In Drenthe zijn vanaf het jaar 2000 tien nieuwe landgoederen gesticht. Wat beweegt met name PvdA-politici bij provincie en gemeenten om de bouw van riante huizen op grote lappen grond te steunen?

Vanuit zijn woonkamer heeft Jan Harbers een prachtig uitzicht. Vele hectares open veld liggen er tussen zijn woning en de bossen van boswachterij Grolloo verderop. Niet zelden lopen de reeën bijna bij hem op het erf. ‘Ik heb altijd ergens willen wonen waar ik de zon aan de horizon op kan zien komen en ook onder zie gaan’, zegt hij. ‘En dat was hier het geval.’ Maar met de aanleg van landgoed De Dodshoorn komt volgens Harbers een eind aan de schoonheid van dit open gebied. De eerste effecten ervan zijn al zichtbaar. Rijen bomen omzomen inmiddels de gronden die horen bij het landgoed. Aan de andere kant van de woning van Harbers wordt bos geplant in weilanden waar nu nog schapen grazen.
Als voorzitter van de afdeling Aa en Hunze van de PvdA begrijpt Harbers niet dat zijn partijgenoten zic…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden