Hoe typeer je de geur van rookturf? Met die vraag ging Jelle Leenes Neuzen in het Noorden. Waar vroeger ieder huishouden turf verbrandde om zijn huis warm te stoken, lijkt de geur nu verdwenen uit ons geheugen. Of toch niet helemaal?

Amsterdamse ossenworst. Maastrichtse kalfspastei. Friese droge worst. Klassieke vleeswaren met een karakteristieke smaak. Stellig bekend bij smikkelaars. Maar zouden die ook weten dat deze producten met stip genoteerd staan in de Ark van de Smaak?
Opsteller van deze wereldwijde short list van (bijna) vergeten voedingswaar is de slowfoodbeweging. In Nederland zijn al 1.200 mensen lid van deze ‘anti-McDonald’s-organisatie’, die gastronomie (‘lekker, puur en eerlijk’ eten) verenigt met duurzaamheid (natuur en milieu ontzien). Vanuit deze missie is het gezelschap voortdurend op zoek naar kenmerkende streekgerechten. Naar tongstrelers als Friese metworst.
Friese worst wordt van oudsher gerookt met turf. Daarin zit ’m het verschil met droge worst uit bijvoorbeeld Groningen en Drenthe. Nog maa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.