Mijn oma wilde overigens liever niet dat ik dit verhaal te horen kreeg, ze dacht dat ik er bang van zou worden. Ik schrijf tenslotte ook en dan is de stap naar het waarnemen van vreemde wezentjes klein. Het is de vraag of er bij de Ecologische Hoofdstructuur rekening met de kaboutertrek is gehouden. Ik heb in mijn tuin nog nooit een kabouter gezien, het lijkt er dus op dat er geen goede verbinding bestaat tussen de Veluwe en het Noorden. Al kan het zijn dat ik niet meeslepend genoeg schrijf, want ik heb gehoord dat er in de buurt van Heerenveen eens een kabouter is doodgereden. Een enkeling haalt deze contreien blijkbaar wel.

Via het luchtruim werkt de Ecologische Hoofdstructuur overigens uitstekend. Allerlei nieuwe vogelsoorten bevolken opeens onze tuin, de groene specht, de steenuil en vooral veel boomklevers. Die laatste vogels verjagen de laatste jaren de pimpelmezen en pikken hun hokjes in. Gelukkig is het via de ecologische luchtroutes geen probleem voor de mezen om ergens anders woonruimte te vinden. Het ging hier een tijd erg slecht met de steenuilen. Dat was ook wel een beetje hun eigen schuld, want ze vernielden de rieten daken. Er zat voor de dorpsbewoners van Yde dus niets anders op dan de hele uilenfamilie van het dak te schieten. Wij hebben nu kippengaas op ons dak, want we kunnen niet zo goed met de buks overweg.

Het is dan ook heel vervelend, dat er plannen zijn voor een luchttrein – op biodiesel van bij de Eemshaven gekweekte algen – tussen het Noorden en de Randstad. Deze Noorderluchtlijn, het alternatief voor de mislukte Zuiderzeelijn, zou al binnen een jaar kunnen vliegen en is nog CO2-neutraal ook. Er komen vijf vluchten per dag en een enkeltje kost maar zestig euro. Aangezien wij op een steenworp afstand van vliegveld Eelde wonen, gaat deze luchttrein dwars door onze Ecologische Luchtstructuur.

Waar moeten al die jonge boomklevers dan naartoe, wanneer ze niet door onze katten worden opgegeten? Door de verstoorde Luchtstructuur kunnen ze geen kant meer op. De boomklever mag dan de vogel van 2009 zijn, ik word zo nu en dan al aardig flauw van hun hysterische geschreeuw. Ik zou wat meer met de buks kunnen oefenen, maar misschien moet ik me er gewoon bij neerleggen en regelmatig de luchttrein naar de Randstad nemen. Daar valt het nog mee met de boomklever, maar er worden zulke rare plannen bedacht dat er vast veel kabouters zijn.

Trefwoorden