Fiona Bottema vraagt zich af wat voor invloed een eventuele Noorderluchtlijn heeft op vogels. De nieuwe vogelsoorten die haar tuin net hebben ontdekt, zouden met de dagelijkse vluchten tussen Eelde en de Randstad weleens last kunnen hebben van een verstoorde luchtstructuur.

Mijn oma wilde overigens liever niet dat ik dit verhaal te horen kreeg, ze dacht dat ik er bang van zou worden. Ik schrijf tenslotte ook en dan is de stap naar het waarnemen van vreemde wezentjes klein. Het is de vraag of er bij de Ecologische Hoofdstructuur rekening met de kaboutertrek is gehouden. Ik heb in mijn tuin nog nooit een kabouter gezien, het lijkt er dus op dat er geen goede verbinding bestaat tussen de Veluwe en het Noorden. Al kan het zijn dat ik niet meeslepend genoeg schrijf, want ik heb gehoord dat er in de buurt van Heerenveen eens een kabouter is doodgereden. Een enkeling haalt deze contreien blijkbaar wel.

Via het luchtruim werkt de Ecologische Hoofdstructuur overigens uitstekend. Allerlei nieuwe vogelsoorten bevolken opeens onze tuin, de groene specht, de steenuil …

Trefwoorden