Op 22 april overleed columnist-schrijver-dichter Martin Bril. Hij werd 49 jaar. Sinds drie jaar was hij medewerker van Noorderbreedte. Hij schreef voornamelijk columns over de kleine niksigheden in het leven. Columns vol namen, vol ernstige maar ontroerende passages van deze Noorderling.

Martin Bril was altijd onderweg. Om te kunnen berichten over ‘het land’. Zo ruim was zijn missie. En daarin paste heel goed zijn speciale belangstelling, en gevoeligheid, voor kleine nederzettingen, oorden waar vrijwel niets is en niet waanzinnig veel gebeurt. Want ook niksigheid bestaat, sterker nog, de wereld is er van vergeven. En ook niksigheid heeft een eigen schoonheid, eerlijkheid en dynamiek. Je daar open voor stellen maakt het leven draaglijk, vond hij.
‘Ook als de krant vol ellende staat, gebeuren er nog wonderen genoeg’, staat er troostend in een van zijn stukken. Of, zoals hij in een interview met Noorderbreedte zei: ‘Je kunt zo pessimistisch zijn als je wilt over veranderingen in het landschap. Je kunt ook kijken wat er wél is. Nederland is heel mooi, als je er oog voor he…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden