Columnist Maarten Meester vraagt zich af wat de argumenten zijn van de aanhangers van de actiegroep ‘Afvaloven Nee!’. De discussie rond de ontwikkeling van de verbrandingsoven in Harlingen doet de gemoederen in zijn omgeving oplaaien. Hij belicht verschillende bouwsels in zijn omgeving en vergelijkt ze met de gevreesde afvaloven.

Ons bezoek was het altijd met mij eens en droeg soms zelf nieuwe argumenten aan. Zoals de vrienden die in de buurt van Alkmaar wonen, waar een zuster staat van de oven die in Harlingen komt. Zij wisten te vertellen dat de plaatselijke bevolking zich ook had verzet, maar dat je nu niemand meer over de oven hoort, sinds metingen bewijzen dat die echt schoon is.
Mijn vrouw heeft nooit gezegd dat ze zich vergist heeft. Toch was op een dag de vlag verdwenen.
Nu moet ik als eindredacteur van Noorderbreedte een essay redigeren waarin Abe de Vries zich keert tegen de afvaloven. Het stuk is besteld en in dank aanvaard door de hoofdredactie. ‘Het landschap tussen Harlingen en Franeker, mijn geboortestreek en het landschap van mijn poëzie, ligt onder vuur’, schrijft de dichter, journalist en uit…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.