De documentaire ‘Jong in Groningen’, de expositie en Henk van Os’ persoonlijke kroniek belichten alle drie de kwaliteit en diversiteit van de kunst van zijn generatiegenoten in de jaren 1945 – 1975. Kunstenaars zoals Han Jansen zijn onterecht onderbelicht gebleven. Tijd om uit de schaduw te komen.

Door de enorme belangstelling voor de Groningse schilders van De Ploeg, is de kunst van de generatie kunstenaars die jong waren na de Tweede Wereldoorlog onderbelicht gebleven. Zo kennen velen de druksels van Hendrik Nicolaas Werkman maar niet het fascinerende werk van zijn dochter Fie. Het monument bij het Sterrebos in de stad van Edu Waskowsky is bekend, maar wat voor kunstenaar was hij eigenlijk? En wie weet nog dat in een vitrine van het paviljoentje aan de rand van datzelfde Sterrebos Siep van den Berg abstracte schilderijen presenteerde die alom beroering veroorzaakten? In dezelfde periode vestigde Albert Waalkens een kunstenaarskolonie in Finsterwolde, waar heel Nederland over sprak. En in 1965 vond een opzienbarende tentoonstelling plaats van werk van Henri de Wolf, Martin Tissi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.