Op een vroege, mistige ochtend komt Jacques Wallage rechtstreeks vanuit huis aangewandeld over een groen laantje op de grens van Groningen en Haren. Donker pak, rode stropdas, gulle lach. Aan welke vier locaties in Groningen denkt u bij de woorden ‘ideale stad’? Dat hebben we hem eerder gevraagd. Nu gaan we die plaatsen bezoeken.
Begraafplaats Esserveld is er een van. Staand voor het poortgebouw van de begraafplaats (‘Amsterdamse School’, zegt hij enthousiast) kijkt Wallage uit over een weiland met Hooglanderstiertjes. Het doet hem deugd dat de stad hier nog een harde rand heeft. ‘Stad is stad, en platteland is platteland. Hoe harder de rand, des te duidelijker dat is.’
Als ook zijn chauffeur en woordvoerster zijn gearriveerd, neemt hij ons mee de weelderig begroeide dodenakker op. Via …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden