Verspreid in het Groninger landschap staan videopaviljoens. Bedacht om de stad een tijdje op te fleuren leven ze langer dan de kunstenaars ooit hoopten.

Als je er achteloos langsrijdt, denk je vijfhonderd meter verder: wat was dat voor steigerwerk met die kleuren en die scheve balkons? Bij de derde keer weet je het opeens: Groningen, paviljoens, videopaviljoens. Was het bij Blue Moon, A Star is Born? Nee, het paviljoen hoorde bij What a Wonderful World, een manifestatie rond ‘music-videopavilions’ in de stad, in 1990 (met dank aan Google). De ontwerper is de Engels-Irakese architecte Zaha Hadid, die van overhellende wanden houdt en van verdiepingen die in elkaar overlopen. Wereldvermaard, van Tokio tot Moskou en sinds kort ook op het bedrijventerrein Fivelpoort, een zichtlocatie aan de N33 bij Appingedam. Waarom staat het nu daar? Hadid had het toch voor de stad bedoeld, haar werk als lid van het ensemble van vijf stadspaviljoens van vi…