Het fenomeen 'krimp' dat bestuurders momenteel bezig houdt is niet nieuw. Hans Elerie blikt terug op de krimp van vorige eeuw, en kijkt welke lessen we uit het verleden kunnen trekken.

In het Achtuurjournaal van 2 november werd Nederland wederom hardhandig opgeschud door het spook van de krimp. Het duo Oost-Groningen/Delfzijl stond daarbij model voor een toekomst die ook andere delen van Nederland staat te wachten. Suggestieve beelden van een stagnerende Blauwestad, van een leeg en tochtig winkelcentrum en hier en daar een bejaarde met of zonder rollator. De verbeelde teloorgang viel samen met een provinciaal persbericht waarin het Topteam Krimp van landelijke prominenten zijn advies uitbracht hoe de krimp te lijf te gaan. Ook het Dagblad van het Noorden droeg zijn steentje bij. De demograaf Jan Latten uit Amsterdam, verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek, zorgde voor het wetenschappelijke perspectief: “We krijgen ook in Nederland te maken met spookdorpe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden