De herfst begint pas echt, als de suikerfabriek gaat ruiken. Hoewel lang niet iedereen blij is met de muf/zoete geur, hoort die er volgers omwonende van de suikerfabrieken toch echt bij. Toch verdwijnt hij langzaam: sinds dit jaar zijn er in Nederland nog maar twee fabrieken die de geur van de herfst verspreiden.

In dat jaar telde Groningen nog twee suikerfabrieken: die langs het Hoendiep aan de rand van de stad en die in Vierverlaten/Hoogkerk, ook langs het Hoendiep maar wat verderop. De eerste fabriek is nu gesloten. Slopers zijn een heel eind gevorderd met de afbraak van deze vestiging. De fabriek in Hoogkerk draait nog volop.
Ons land als geheel telde ooit tientallen suikerverwerkende fabrieken. Anno 2009 resten slechts de industrieën in Hoogkerk en in Dinteloord (West-Brabant). Beide zijn eigendom van de Suikerunie, onderdeel van het Koninklijke Cosun-concern. De fabrieken verwerken elk seizoen samen de ruim 5 miljoen ton suikerbieten die circa 10 duizend Nederlandse telers produceren op een areaal van rond de 72 duizend hectare.
Wie net als Wierenga nasaal ‘herfstgelukkig’ wil worden van d…

Trefwoorden