Zijn ze er nog, dit soort radiostations? Het antwoord is ja. In het Waddengebied zelfs. Sinds enkele jaren ligt in en bij Harlingen het schip van Radio Waddenzee, een initiatief van ex-Radio Caroline diskjockey Sietse Brouwer. Het knalrood geschilderde en grotendeels in oude staat herstelde voormalig Britse vuurtorenschip van de zender (middengolf 1602 Khz) ligt of afgemeerd in de haven of voor anker op zee. Het verschil met vroeger: Radio Waddenzee (RW) is geen piratenzender. Het commerciële station heeft een keurige zendvergunning. De frequentie is formeel toegewezen. RW is daarmee de eerste officieel erkende zeezender ooit in Nederland. De jaar rond programmering is eenvoudig: blokken van drie uur afgewisseld met informatieve bulletins. RW noemt zichzelf een familiezender á la Radio 2. Het motto is: radio voor vrije tijd en een schone wereld. Een platform wil de zender zijn voor overheden, organisaties en bedrijven die zich ´groen´ en ´maatschappelijk verantwoord´ willen profileren. De nadruk ligt op natuur, milieu, recreatie en duurzaamheid. De vraag is: wie luistert naar het station? Aan het geografische bereik van de zender ligt het niet. RW is te horen in heel Friesland, inclusief de eilanden, in de kop van Noord-Holland en in bijna heel Groningen. De luisterdichtheid is gemiddeld 8000 luisteraars met pieken in de vroege ochtend en aan het einde van de middag. Zodra RW uitzendt vanaf zee wordt de zender ook meer gevonden. Het zijn vooral al dan niet varende bezoekers van de Wadden die op het station afstemmen.

Trefwoorden