Liefhebbers van piratenzenders op zee kennen de verschijningsvorm nog wel van vroeger: een voormalig lichtschip met een grote zendmast erop. De MEBO II van Radio Noordzee zag er bijvoorbeeld zo uit.

Zijn ze er nog, dit soort radiostations? Het antwoord is ja. In het Waddengebied zelfs. Sinds enkele jaren ligt in en bij Harlingen het schip van Radio Waddenzee, een initiatief van ex-Radio Caroline diskjockey Sietse Brouwer. Het knalrood geschilderde en grotendeels in oude staat herstelde voormalig Britse vuurtorenschip van de zender (middengolf 1602 Khz) ligt of afgemeerd in de haven of voor anker op zee. Het verschil met vroeger: Radio Waddenzee (RW) is geen piratenzender. Het commerciële station heeft een keurige zendvergunning. De frequentie is formeel toegewezen. RW is daarmee de eerste officieel erkende zeezender ooit in Nederland. De jaar rond programmering is eenvoudig: blokken van drie uur afgewisseld met informatieve bulletins. RW noemt zichzelf een familiezender á la Radio …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden